◄ Terug naar overzicht
Advertentie ruimte
Honderden kleuters lopen al met een mobieltje op zak

De leeftijd waarop kinderen een mobiele telefoon krijgen, daalt gestaag. Hoewel de piek van het eerste mobieltje op 12 jaar ligt, lopen ook al honderden kleuters met een telefoon op zak. ,,Toen hij zelfstandiger werd, vonden wij het nodig om hem te kunnen bereiken.”

Pepijn (toen 10) was de énige in de klas die nog geen mobiel had. En ja, hij had er écht eentje nodig. Onzin, vonden pa en ma Wevers-Kramer lange tijd. ,,Hij behoorde wel tot een minderheid, maar was niet de enige”,  zegt moeder Frouke Wevers-Kramer. Dus sloegen ze de smeekbedes van hun oudste zoon lange tijd in de wind. Dat vriendjes al een mobieltje hadden, was in dit Amsterdamse gezin geen argument.

Frouke en haar man Freek vonden de tijd pas rijp toen Pepijn 10 jaar werd. ,Als hij dan alleen naar de hockey moest fietsen, konden we hem tenminste bereiken en hij ons”, legt Wevers-Kramer uit. Dus is in huize-Wevers 10 jaar de magische leeftijd voor de éérste mobiele telefoon.

Overstag

Ouders vinden het lastig te bepalen wanneer ze hun kinderen een eerste smartphone moeten geven. Ze gaan steeds eerder overstag, blijkt uit cijfers van provider KPN. Terwijl jongeren die nu 17 en 18 jaar zijn hun eerste mobiel kregen toen ze 13,2 jaar waren, is die leeftijd voor 13- en 14-jarigen van nu gedaald naar 11,7 jaar.

Ouders vinden het fijn als ze hun kinderen altijd kunnen bereiken, hoe jong ook. Bovendien willen ze dat hun kroost ook hen altijd kan bellen. Daarom geven ze de kleintjes steeds jonger een mobiele telefoon mee. Van de kinderen die 12 zijn, heeft 94 procent een mobieltje. Zelfs heel jonge kinderen lopen al met mobiele telefoons rond. Ruim 400 4-jarigen hebben er eentje.

Prepaid

Ouders vinden het prettig dat kinderen met geld leren omgaan. Met een prepaidkaart moeten ze opletten hoeveel beltegoed ze nog hebben

Yvette Belt van KPN

Jonge kinderen krijgen bijna altijd eerst een prepaid telefoon. Hoe ouder de kinderen worden, hoe vaker ze een mobieltje met een abonnement krijgen. ,,Ouders vinden het prettig dat kinderen met geld leren omgaan. Met een prepaidkaart moeten ze opletten hoeveel beltegoed ze nog hebben en hoeveel MB een appje of YouTube-filmpje verbruikt”, verklaart Yvette Belt, directeur marketing bij KPN.

De kinderen krijgen de oude telefoons van hun vader of moeder en hebben over het algemeen een smartphone. De jongste kinderen gebruiken die vooral om bereikbaar te zijn en om spelletjes op te spelen. Pas aan het einde van de basisschool komen ze in appgroepen terecht, bijvoorbeeld met hun klasgenootjes.

Campagne

Omdat de leeftijd van telefoonbezitters daalt, begint KPN een campagne ‘Hoe overleef ik mijn 1e mobiel’. In een onlinetest leren kinderen nadenken over ‘telefoonetiquette’. Laten ze hun mobiel tijdens een spreekbeurt gaan of nemen ze op? Hoe komt een grapje over op een schermpje? Wat kunnen ze online delen?

Als ouders hun kinderen een smartphone geven, moeten ze hameren op duidelijke regels, vindt kinderpsycholoog  en opvoedkundige Tischa Neve. ,,Ze kunnen zichzelf in die telefoon verliezen. Het is niet wenselijk kinderen te vroeg die verantwoordelijkheid te geven.” Neve raadt ouders sowieso af een kleutertje met een mobiele telefoon te laten lopen. ,,Pas vanaf groep 7 of 8 begint het sociaal te spelen dat er groepsapps ontstaan. Voor die tijd hebben ze echt geen mobieltje nodig. Vroeger deden we het toch ook zonder mobiel. Een kind kan prima even naar huis komen om te vertellen waar het heen gaat.”

Vroeger deden we het toch ook zonder mobiel. Een kind kan prima even naar huis komen om te vertellen waar het heen gaat

Tischa Neve, kinderpsycholoog en opvoedkundige

In huize-Wevers heeft ook jongere broer Niels (10) net zijn eerste mobieltje gekregen. En hoewel de jongste Maarten (8) vindt dat hij er ook recht op heeft, moet die echt nog anderhalf jaar wachten. Wevers-Kramer: ,,Dan zegt hij dat het belangrijk is om ermee te leren omgaan. Maar wij vinden het onzin. Het heeft absoluut geen toegevoegde waarde om met vriendjes te appen als je 8 jaar bent. We beschermen hem ook. Nu voelt hij de sociale druk ook niet dat hij gelijk moet reageren als er een ping binnenkomt. Hij hoort gewoon geen ping.”

Bron: AD

Geef een reactie

Twitter

Nieuwsbrief
Ontvang regelmatig updates over de ontwikkelingen in de onderwijs wereld.