◄ Terug naar overzicht
Advertentie ruimte
Kies een cloud provider zorgvuldig

Security en privacy staan in het onderwijs hoog in het vaandel. Zo hoog dat op het internet liefst ‘onzichtbaar’ te werk wordt gegaan. Althans: zo lijkt het. Want veel instellingen en/of hun medewerkers maken wel gebruik van ‘gratis’ cloud oplossingen van grote organisaties. In plaats van met geld betalen ze daarvoor echter met hun data en wordt hun privacy, overigens met hun toestemming, geschonden.

“Gratis producten en diensten op het gebied van cloud computing bestaan niet”, waarschuwt Michiel Steltman, directeur van Stichting Digitale Infrastructuur Nederland. “Sommige diensten zijn echter zo ingeburgerd, denk aan Gmail, Google Docs en Dropbox, dat menigeen ze niet herkent als cloud computing. Terwijl het toch echt gaat om het online opslaan, versturen, beheren en/of bewerken van je bestanden.” Het zijn stuk voor stuk ‘gratis’ diensten van organisaties die misschien prima services bieden maar waarbij niet alleen het belang van de gebruiker voorop staat. Met de data en vergaarde informatie over het gedrag van die gebruikers verdienen de aanbieders hun geld.

Onbekendheid in de cloud

Werken in de cloud biedt ongekende mogelijkheden. Vanaf elke locatie zijn online software en  bestanden bereikbaar. Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk dat werknemers thuis inloggen op het bedrijfssysteem. Veel bedrijven werken al vanuit een goed beveiligde, zelfs vaak custom made, cloudomgeving. Uit recent onderzoek blijkt echter dat circa zestig procent van de bedrijven in Nederland nog geen gebruik maakt van goede cloud oplossingen. In de meeste gevallen is een tekort aan kennis daarvan de oorzaak.

Zekerheid

Veel ondernemers willen wel omschakelen naar cloud computing maar doen dat toch (nog) niet. Een reden die vaak wordt genoemd, is dat de bestaande hard- en software nog prima functioneren of nog niet zijn afgeschreven. Daarom gebruiken sommige bedrijven bijvoorbeeld nog steeds Windows XP. Ook zijn ondernemers vaak angstiger voor risico’s dan particulieren. Bij consumenten wint het gemak, bij ondernemers de zorg. Zij willen bovendien graag ‘in control’ zijn. Dat geeft ze een gevoel van zekerheid. “Vrijwel iedereen geeft aan de complexiteit niet te kunnen overzien”, vult Steltman aan. “Door een gebrek aan kennis worden mogelijkheden onderschat en problemen overschat.”

Lokale provider

Er zijn, als het gaat om cloud computing, grofweg twee groepen aanbieders. De traditionele IT aanbieders die Cloud erbij zijn gaan doen, en de ‘born in the cloud’ bedrijven die hun cloud platforms zelf hebben ontwikkeld. In de laatste categorie heb je grote, vaak internationale, organisaties, maar ook de lokale cloud providers. Dat steeds meer ondernemers kiezen voor zo’n lokale provider verbaast Steltman niet. “Bij traditionele bedrijven is cloud vaak maar een bijzaak, terwijl ‘born in de cloud’ aanbieders een volledig focus hebben op dit business model. En met de grote internationale cloud aanbieders spelers heb je geen directe relatie.”

Belangrijke voordelen van lokale providers zijn het hoge serviceniveau en de directe nabijheid.   Als er hulp nodig is, komt er iemand om advies en uitleg te geven. Zij kijken naar de structuur van uw organisatie en leveren wat u nodig heeft. Ook de implementatie nemen zij veelal voor hun rekening.

Bescherming van data

Vrijwel iedere cloud aanbieder geeft garanties op geleverde producten en diensten. Waar het echter bij cloud diensten vooral om draait, is goede bescherming van data en privacy. De lokale cloud providers voldoen aan de Nederlandse en Europese wetten en hun platforms, en daarmee alle klantgerelateerde data, zijn daardoor beschermd. Geen enkele andere organisatie kan zomaar toegang krijgen tot of gebruikmaken van die data. Dat is voor veel schoolbesturen een  veilig gevoel.

Bron: Schoolfacilities

Geef een reactie

Twitter

Nieuwsbrief
Ontvang regelmatig updates over de ontwikkelingen in de onderwijs wereld.