◄ Terug naar overzicht
Advertentie ruimte
Meer scholieren geslaagd vanwege corona, behaalde cijfers op zelfde niveau

Omdat de centrale examens dit jaar vanwege de coronacrisis niet doorgingen, zijn er meer scholieren op het voortgezet onderwijs geslaagd dan vorig jaar. In 2019 slaagde gemiddeld 92 procent van alle middelbare scholieren, dit jaar was dat 98,7 procent, meldt het ministerie van Onderwijs dinsdag.

In plaats van centraal examen te doen, haalden leerlingen hun diploma op basis van schoolexamens en toetsen om de resultaten te verbeteren. De eindcijfers liggen ongeveer op hetzelfde niveau als in eerdere jaren.

Volgens het ministerie zijn er verschillende redenen waarom het gemiddelde slagingspercentage dit jaar hoger ligt. Zo zijn de regels om te compenseren met schoolexamens soepeler dan voor eindexamens. Ook hadden leerlingen meer tijd zich voor te bereiden. Daarnaast wisten ze beter hoe ze er voor stonden, omdat de zwaarwegende resultaten van de eindexamens dit jaar geen invloed hebben op de gemiddeldes van de schoolexamens, die al voor ongeveer 90 procent vaststonden.

Minister Arie Slob (Onderwijs) zegt dat deze leerlingen wel een “volwaardig diploma” hebben gehaald. “We hadden leerlingen graag een centraal examen gegund, maar dat zat er afgelopen schooljaar helaas niet in.”

Hij wil de examens volgend jaar laten doorgaan, “maar ik realiseer me eveneens dat dit vragen en zorgen oproept over de haalbaarheid hiervan”, schrijft hij aan de Tweede Kamer.

BRON: nu.nl

Geef een reactie

Twitter

Nieuwsbrief
Ontvang regelmatig updates over de ontwikkelingen in de onderwijs wereld.