◄ Terug naar overzicht
Advertentie ruimte
Nederlandse universiteiten dragen actief bij aan de Sustainable Development Goals

De veertien Nederlandse universiteiten zetten zich actief in voor de Sustainable Development Goals (SDG’s). Dit blijkt uit het SDG-Dashboard dat op de SDG Action Day gepresenteerd werd. Het SDG-Dasboard is een tool van de Vrije Universiteit Amsterdam waarmee de wetenschappelijk publicaties over de SDG’s inzichtelijk worden gemaakt. De veertien Nederlandse universiteiten dragen met hun onderzoek bij aan alle zeventien de SDG’s. De SDG’s zijn de belangrijkste wereldwijde maatschappelijke doelen die in 2030 bereikt moeten worden. Het is voor universiteiten van groot belang om met hun wetenschappelijk onderzoek bij te dragen aan maatschappelijke vraagstukken, zoals de SDG’s.

De Nederlandse universiteiten zetten zich al geruime tijd in voor de SDG’s. Met het SDG-dashboard is nu ook inzichtelijk geworden in welke mate er aan de verschillende doelen wordt bijgedragen. Uit het onderzoek blijkt dat Nederlandse universiteiten zich vanuit alle wetenschappelijke disciplines inzetten voor de SDG’s. De universiteiten zijn in het bijzonder actief op de SDG’s Klimaatactie, Vrede en Justitie en Geen honger.

Naast de wetenschappelijke impact, laat de tool ook zien in welke mate het onderzoek gebruikt wordt door beleidsmakers. Op het gebied van armoedebestrijding, goede gezondheid en welzijn en duurzame energie zijn veel publicaties terug te vinden in beleidsdocumenten. Bij publicaties over goede gezondheid en welzijn is dit 41%. Om nog meer impact op beleid te hebben is het van belang dat onderzoek vrij toegankelijk is. Open Access publicatie van deze artikelen is daarom extra van belang, zodat de Nederlandse universiteiten nog meer aan de maatschappelijke uitdagingen kunnen bijdragen.

Geef een reactie

Twitter

Nieuwsbrief
Ontvang regelmatig updates over de ontwikkelingen in de onderwijs wereld.