◄ Terug naar overzicht
Advertentie ruimte
Stichting Leergeld: Ouderbijdrage steeds moeilijker op te brengen

Aantal ouders dat bijdrage onderwijs niet kan betalen neemt toe, zegt Stichting Leergeld. ,,Het kwijtschelden van de ouderbijdrage door De Rooi Pannen juichen wij toe.”

Leerlingen van Summa College en ROC Ter Aa hoeven voorlopig niet te rekenen op afschaffing van de ouderbijdrage. Een actie van De Rooi Pannen vindt daar wel bijval, maar nog geen navolging. De Stichting Leergeld heeft er wel lovende woorden voor: ,,Hulde voor de Rooi Pannen. Zij zetten een belangrijke stap richting gratis onderwijs, dat juichen wij toe”, zegt directeur Gaby van den Biggelaar van Leergeld.

Sympathiek gebaar

De Rooi Pannen, een vmbo- en mbo-opleiding in Eindhoven, Tilburg en Breda, neemt vanaf dit schooljaar de ouderbijdrage van zo’n 300 euro voor eigen rekening. Later volgt mogelijk ook nog het gratis verstrekken van boeken. ,,Een sympathiek gebaar”, zegt een woordvoerster van Summa College, de grootste mbo-opleiding in Eindhoven en de regio. ,,Maar wij kiezen ervoor om maximaal te investeren in de kwaliteit van het onderwijs met kleine groepen en individuele ondersteuning. Tegelijkertijd vinden ook wij dat de financiële omstandigheden geen enkele belemmering mogen zijn voor studenten.” En dus heeft het Summa College een Noodfonds voor studenten van 18 jaar en ouder die de eigen bijdrage van ‘enkele honderden euro’s per jaar’ niet kunnen betalen. En voor de 16- en 17-jarigen is er een samenwerkingsverband met de Stichting Leergeld. In totaal ontving Summa dit schooljaar al 160 aanvragen die voor het overgrote deel zijn gehonoreerd.

ROC Ter Aa in Helmond draagt feitelijk al een deel van de kosten zelf, zegt een woordvoerder. ,,We rekenen namelijk niet alles door. Jaarlijks om enkele tonnen die we zelf dragen”, aldus de zegsman. De Helmondse opleiding werkt ook samen met de Stichting Leergeld. Bij het ROC Ter Aa maakten afgelopen schooljaar zo’n honderd leerlingen gebruik van het ‘studentenfonds’, vertelt de woordvoerder.

Fonds

Dat fonds wordt voor een deel gevuld met het geld dat het Rijk beschikbaar stelt. Jaarlijks krijgen de veertig mbo-scholen 10 miljoen euro, na een campagne van de Stichting Leergeld, zegt directeur Van den Biggelaar, in het verleden Eindhovens PvdA-raadslid. ,,16- en 17-jarigen zijn nog leerplichtig. Ze moeten een startkwalificatie halen, wettelijk. Dan moet de overheid ook zorgen dat die opleiding gratis toegankelijk is. Uit onderzoek blijkt bovendien dat de hoogte van de kosten van een opleiding mede bepalend zijn bij de keuze van een opleiding”, aldus Van den Biggelaar.

De Stichting Leergeld helpt steeds meer kinderen. In 2011 was dat aantal nog 50.000, dit jaar denkt Van den Biggelaar op 88.000 uit te komen. Inmiddels gaat meer dan de helft van de aanvragen over onderwijs: de schoolreisjes op de basisschool, de vrijwillige ouderbijdrage in het voortgezet onderwijs en de schoolkosten in het mbo. Dat komt volgens de directeur door de stijgende kosten (tablets en laptops), de afspraken die de stichting met scholen als Summa en Ter Aa maakt én het feit dat er ook meer geld beschikbaar is dankzij gemeentelijke financiële steun aan lokale organisaties.

Bron: AD

Geef een reactie

Twitter

Nieuwsbrief
Ontvang regelmatig updates over de ontwikkelingen in de onderwijs wereld.