◄ Terug naar overzicht
Advertentie ruimte
Wanneer is e-factureren in het onderwijs verplicht? Gemeenten starten per april 2019

Lokale overheden zijn per april 2019 verplicht om e-facturen van ondernemers te accepteren. Dat wordt duidelijk uit de Europese norm voor e-factureren die de Europese Commissie heeft bekendgemaakt. Eerder ging men ervan uit dat deze per november 2018 in zou gaan.

Startpunt Onderwijs constateert dat er ook voor het onderwijs nog een hele weg te gaan is alvorens dit gemeengoed wordt. De voordelen zijn echter groot. Recent onderzoek door Tom van Holten, TU/e wijst uit dat de proceskosten tot 80% kunnen worden geoptimaliseerd, maar ook dat processen van aanbesteden, bestellen tot factureren (source to pay) meer verband houden met elkaar dan doorgaans wordt gedacht.

Definitieve deadline
Dat de verplichting werd uitgesteld was al langer bekend, de definitieve deadline voor e-factureren was echter afhankelijk van het moment waarop de Europese norm voor e-facturering bekendgemaakt zou worden. De overheid heeft nu de norm is bepaald nog 18 maanden om aan de verplichting te voldoen. Zoals verwacht is deze in oktober 2017 bekendgemaakt en is de verplichting per april 2019 definitief geworden.

Factureringssysteem

Met e-factureren wordt het elektronisch versturen en ontvangen van facturen bedoeld. Volgens Europa Decentraal gebeurt het vaak dat een PDF-factuur via e-mail verward wordt met een e-factuur. Die laatste optie houdt in dat de factuur automatisch wordt ingelezen door het factureringssysteem van de ontvanger. Dit is bij een pdf-factuur niet mogelijk. Door de verplichting wordt uitwisseling en communicatie tussen aanbestedingssystemen bevorderd en wordt er een einde gemaakt aan rechtsonzekerheid, complexiteit en extra exploitatiekosten voor marktdeelnemers.

Geef een reactie

Twitter

Nieuwsbrief
Ontvang regelmatig updates over de ontwikkelingen in de onderwijs wereld.