◄ Terug naar overzicht
Advertentie ruimte
‘Zonnepanelen zijn sluitstuk bij verduurzaming’

Schoolbesturen kunnen sinds vandaag een lening afsluiten bij het Nationaal Energiebespaarfonds om hun gebouwen te verduurzamen: de Scholen Energiebespaarlening. De PO-Raad adviseert schoolbesturen die hier gebruik van willen maken om in de eerste plaats het verbruik omlaag te brengen en op natuurlijke momenten te investeren in isolatie. Zonnepanelen zijn het sluitstuk.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil met de pilot onderzoeken of de verduurzaming van schoolgebouwen met behulp van een aantrekkelijke lening tot een versnelling kan komen. De Scholen Energiebespaarlening kent een looptijd van 15 jaar. De lening kan vooralsnog gebruikt worden voor vijf energiebesparende maatregelen; zonnepanelen, isolatie van gevel/spouwmuur, dakisolatie, ledverlichting en energiemanagementsystemen.

De PO-Raad waarschuwt dat het plaatsen van zonnepanelen niet verstandig is op een slecht geïsoleerd dak; je kunt beter eerst het verbruik omlaag brengen zodat je met minder zonnepanelen uit kan. De PO-Raad adviseert schoolbesturen alleen zonnepanelen te plaatsen wanneer het dak nog minimaal vijftien jaar meegaat.

Langetermijnvisie

Zodra de wetgevingsvoorstellen van de PO-Raad, VO-raad en VNG zijn opgenomen in wetgeving, moeten schoolbesturen en gemeenten in een Integraal Huisvestingsplan (IHP) op lange termijn samen vastleggen wanneer welk gebouw wordt gerenoveerd of vervangen. Schoolbesturen krijgen dan beter zicht op welke maatregelen voor welke gebouwen geschikt zijn. Ook maken zij daarin de afweging in welke aspecten van het gebouw zij – naast duurzaamheid- óók investeren. Aspecten zoals een gezond binnenklimaat, passend bij de onderwijsvisie en de doelgroep.

De PO-Raad wijst erop dat schoolbesturen voor de financiering van energiebesparende maatregelen in de eerste plaats bij hun eigen gemeente kunnen aankloppen. Geeft die niet thuis, dan kan de Scholen Energiebespaarlening een uitkomst zijn.

Onafhankelijk advies inwinnen over energiebesparende maatregelen? Ga dan naar scholenbesparenenergie.nl

In 2050 moeten alle gebouwen in Nederland klimaatneutraal zijn.

Geef een reactie

Twitter

Nieuwsbrief
Ontvang regelmatig updates over de ontwikkelingen in de onderwijs wereld.